Vítejte na palubě! Z nuly pálivým hrdinou v obýváku.

Vždycky to začíná stejně: dáte si skvělé pálivé jídlo, v duchu obdivujete tu dokonalou chuť i sílu a na malou chvíli vás napadne, jaké by to asi bylo, vypěstovat si vlastní chilli. Přiznám se, že přesně tady moje znalosti donedávna končily. Proto jsem se rozhodl skočit do toho po hlavě a zjistit, jestli i úplný začátečník jako já dokáže v podmínkách obyčejného bytu vypěstovat něco, co má grády.
Vítejte na palubě! Z nuly pálivým hrdinou v obýváku.

Ahoj, vítejte na blogu Naturaflame!

Paradoxně jsem dřív pálivá jídla neměl rád, jedna špatná zkušenost mi zavřela dveře do tohohle světa na poměrně dlouhou dobu. Nicméně, moje partnerka má chilli moc ráda a tak jsem začal pálivé znovu ochutnávat a teď je mám fakt moc rád. Zatím to mám jednoduché: vím jen, jestli něco pálí málo, akorát, nebo tak, že mi tečou slzy. Ale podobně jako u vína, kde jsem postupně objevoval svět odrůd, vůní a chutí, cítím, že i chilli papričky skrývají mnohem víc než jen pálivost.

A tak jsem si řekl: proč se do toho světa neponořit hlouběji?
I když mám možnost pěstovat venku, myšlenka mít rostlinky doma, na očích, se mi líbí mnohem víc. Je v tom něco uklidňujícího. Líbí se mi představa vypěstovat si něco vlastního, a to s vybavením, které je dostupné každému. Chci zjistit, jestli to jde i bez drahých technologií a složitých postupů.

Jsem Chilli-Zelenáč, stejně jako možná vy
Aby bylo jasno hned na začátku – jsem absolutní začátečník. Nemám žádné předchozí zkušenosti. Nevím (teď už jo), co znamená zkratka NPK, nikdy jsem nemíchal substrát a slovo "pikýrování" jsem donedávna neznal.

A víte co? To je dobře. Právě proto vznikl tenhle blog. Budu se ptát na ty "hloupé" otázky, na které se zkušení pěstitelé už možná zapomněli ptát. Budu za vás (i za sebe) dělat chyby a hledat nejjednodušší cesty k úspěchu. Na tomto blogu budu upřímně dokumentovat celou svou cestu. Každý úspěch, každý nezdar. A kdo ví, třeba si na konci sezóny společně uvaříme naši první, vlastnoručně vypěstovanou pálivou omáčku.

První mise: Operace "Deset statečných"
Abychom jen nemluvili, pojďme rovnou na věc. Stanovil jsem si první jednoduchý cíl, který odstartuje celou tuhle jízdu: Vypěstovat 10 zdravých sazenic chilli z vlastních semínek. Proč zrovna deset? Je to jednoduchá matematika a pojistka pro nováčka. Některá semínka prostě nevyklíčí. Některá sazenička to ze začátku nezvládne a uschne. S deseti kusy na startu máme slušnou šanci, že se dočkáme alespoň několika silných rostlin, a možná nám zbyde i pár na různé pěstitelské experimenty.

Naše první odrůda: Jalapeño
Pro naši první misi jsem vybral odrůdu, kterou i já, totální laik, znám alespoň podle jména – Jalapeño (čteno chalapeňo). Je to světově známá, odolná a relativně nenáročná rostlina, což z ní dělá ideálního parťáka pro začátečníky. Plody nejsou extrémně pálivé (pálivost se pohybuje mezi 2 500 – 8 000 jednotkami SHU), takže si na nich snad pochutnáme a nebudeme jen lapat po dechu. Rostlina je navíc prý poměrně kompaktní, což je pro pěstování uvnitř velké plus.

Přidáte se?
Tohle je tedy startovní výstřel. Cíl je jasný, první odrůda vybraná. Pěstujete už doma chilli? Nebo vás láká to zkusit společně se mnou? Podělte se o své zkušenosti, rady nebo otázky v komentářích!

A co bude dál? V příštím článku se společně podíváme na to, kde jsem semínka Jalapeño sehnal a co všechno budeme potřebovat pro jejich úspěšné vyklíčení na našem parapetu.

Držte mi palce!
Tomáš


Komentáře k tématu:

Tomáš G. (28.07.25 09:13) odpovědět
Ahoj, budu moc rád pokud mi zde v komentářích necháte vzkaz, odpovídám na všechny zprávy!
Vložit nový komentář k tomuto tématu
Upozornění: toto je veřejné diskusní fórum, proto berte na vědomí, že vše co zde napíšete do zprávy je veřejné!
Kontakty
Tomáš Garčev
info@naturaflame.cz
Důležité odkazy
GDPR
Kontakty
Partneři
Pokud zde chcete mít odkaz,
tak mi napište.